Andronic de Rodes

Plantilla:Infotaula personaAndronic de Rodes
Biografia
Naixementsegle I aC Modifica el valor a Wikidata
Rodes (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Mortp. segle I aC Modifica el valor a Wikidata
Escolarca de l'escola peripatètica
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFilosofia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciófilòsof Modifica el valor a Wikidata
PeríodePeríode hel·lenístic Modifica el valor a Wikidata
Activitat58 aC Modifica el valor a Wikidata - 47 aC Modifica el valor a Wikidata
MovimentEscola peripatètica Modifica el valor a Wikidata
AlumnesBoet Sidoni Modifica el valor a Wikidata

Andronic de Rodes[1] (grec antic: Ἀνδρόνικος, llatí: Andronicus) fou un filòsof peripatètic considerat el desè dels successors d'Aristòtil i cap de l'escola peripatètica de Roma aproximadament l'any 58 aC. Es va formar en l'ambient cultural de la seva ciutat, conegut centre d'estudis aristotèlics, i va dirigir l'escola aristotèlica de l'any 78 aC al 47 aC. Fou mestre de Boet Sidoni, amb qui va estudiar Estrabó. Gràcies a Andronic, tal com explica Plutarc, es va conservar el Corpus Aristotelicum, recollit primer per Apel·licont i portat després a Roma per Sul·la com a botí de guerra.
A partir d'una acurada selecció d'originals per part del gramàtic i bibliotecari Tiranió, va realitzar la primera edició crítica completa de les obres d'Aristòtil, ordenant-les en un esquema rígid i sistemàtic que correspon aproximadament a l'ordre actual.
Com a introducció a la seva edició, Andronic va escriure un volum que contenia el testament d'Aristòtil i, potser, la seva biografia. Va elaborar, a més, el catàleg de tots els escrits aristotèlics. A ell se li deu la famosa divisió entre escrits exotèrics i esotèrics, amb la consegüent llegenda de la doble doctrina, i també el nom dels llibres de Metafísica: els que van després de la física. Cap d'aquestes obres s'ha conservat, perquè el llibre Ètica a Nicòmac, l'edició del qual li és atribuïda, segurament va ser feta per un autor posterior. També va fer l'edició crítica de Teofrast.[2]

  1. Aristòtil. Història dels animals. Traducció: Juli Pallí. Vol. I. Fundació Bernat Metge, 1996, p. 30 [Consulta: 13 setembre 2022]. 
  2. Andronicus a: William Smith (editor), A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. I. Boston: Little, Brown & Comp., 1867, p. 176

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy